Tento recept na špaldové lívance jsem dala dohromady během naší jedný pomalý, proválený a hladový soboty. Předtím než jsme vyrazili na nákup, tak jsem koukala na mnoho různých receptů, ale žádný mě nezaujal tolik.. No tak jsem spojila asi tři různý a v bille kupovala radši všechno. Jsou nadýchané, vláčné, mají chuť a fakt mě moc baví.
Nemáme doma váhu, všechno vaříme podle oka, ale snažila jsem se vám to odměřit alespoň nějak a na dvě porce lívanců nebo vaflí (a přidání) budete potřebovat:
- 1 vajíčko
- 1 zralý banán
- 1 malý hrnek ovesného mléka (takový ten na espresso lungo)
- 2 lžíce oleje
- 1 malý sojový jogurt
- 3 velké lžíce vloček (kupovaté)
- 4 lžíce špaldové mouky (kupovaté), fungovalo mi to i s polohrubou
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- lžička koření pumpkin spice nebo do perníku (já si koupila tohle mixes spice na pečení z marks&spencer)
- vanilková pasta nebo extrakt
Postup: Všechny ingrediece hodím do mixéru (mám tento vysokorychlostní froothie) a mixuji dokud není těsto jemné, mělo by být hutnější. Mezitím nechám nahřát vaflovač nebo pánvičku, dám na ní trochu kokosového oleje a začnu se smažením. Že z jedné strany jsou hotové potnáte tak, že těsto nahoře jakoby “zaschne“, v ten moment lívance otočím a peču další minutku, hotovo.
Lívance (ale i třeba ovesnou kaši) poslední dobou nejraději zdobím zkaramelizovaným banánem anebo opečenýma jablíčkama a zalévám vanilkovou omáčkou.
Skořicová jablka:
Nakrájená jablka (cca 3) na kostičky hodím na rozehřátou pánev s kokosovým olejem, dvě minuty restuji, pak zaleji lehce vodou, rychle přikryji pokličkou a nechám 5-10 minut dusit dokud jablka nezměkknout. Dále přidám ještě trochu kokosového oleje, skořici a restuji dál, dokud se nerozpadají. Pak už jen servíruji.
Zkaramelizovaný banán:
Na rozpálenou pánvičku dám dostatek kokosového oleje a položím na něj rozkrojený banán na půl a opékám z obou stran na středním ohni, dokud se banán skoro nerozpadá. Opatrně, ať ho nepřipečete, dělá se rychle.
Vanilková omáčka:
Na tohle jsem docela pyšná, protože jsem něco takového chtěla mít už dlouho v kuchyni vždy po ruce a konečně! Zase všechno od oka:
Do mixéru hodím hrst kešu ořechů (namočte je na hoďku do vody) a zaleju je rostliným mlékem tak, aby byly všechny ponořené, ale trochu koukaly ven. Přidám vanilkovou pastu (cca půlka lžičky), jeden zmražený banán (vždy je mám doma v mrazáku) a mixuju, dokud se kešu s banánem pořádně nerozmixují a nespojí se. A to je všechno. Nic složitého a hned hotové. Tím si zaleljte ty lívance s pečenýma jablkama a banánem, nebudete litovat.
Tondovi jsem je navíc dělala se šlehačkou a to teda bylo taky dost skvělý. Tak dobrou chuť, za 20 minut máte všechno hotové.
Domča