Kdyby mi někdo kdysi řekl, že sama od sebe doma někdy uvařim nějaké jídlo s citrónovou kůrou, asi bych se mu smála. Z celýho srdce jí nemám ráda a dokáže mi zkazit požitek z celého jídla (hlavně dezertu). Když jsem si ale vybavila jedny citrónové lívance, co jsem měla v Brně (ve 4POKOJE), řekla jsem si… A proč vlastně ne?! Byly skvělý a citrón se skvěle hodí k ricottě, kterou jsem potřebovala zpracovat.

Měly TAKOVÝ ÚSPĚCH, že ještě dva dny po upečení si je Tonda přál mít k snídani. Z jedné várky jsme jich opravdu měli na 2 dny. Pokud vám tedy zbydou, doporučuji je případně zamrazit na (ještě) horší časy a pak je na pánvičce znovu ohřát.

Na tyto ricottovo-citrónové lívance (cca 4-5 porcí) budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky (můžete dát 2 hrnky hladké)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 2 větší vajíčka
  • 250g ricotty
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z jednoho citrónu
  • lžička citrónové kůry (opatrně, chceme jen to žluté, nenastrouhejte si do nich tu bílou dužinu)
  • šlehačka, ovoce, tvaroh.. – podle chuti cokoliv máte rádi na lívancích

( používala jsem hrneček o velikosti 200ml)

Postup:

  1. Nejdříve pořádně smícháme veškeré suché ingredience.
  2. Do směsi pak uděláme ďůlek a rozklepneme do něj vajíčka, nalijeme mléko, vanilku, ricottu a pořádně zamícháme metlou.
  3. Na konec přidáme citrónovou kůru a šťávu. Ještě jednou projedeme metlou a necháme těsto 20 minut odpočinout. Nepřemixujte těsto.
  4. Na másle nebo kokosovém oleji pak smažíme jednotlivé lívance.
  5. Servírujeme, s čím máte rádi lívance. Doporučujeme se šlehačkou, ovocem a tvarohem.

Dejte vědět, jak vám chutnaly a buďte teď na sebe opatrní,

Domča