Tohle byl můj úplně první mrkváč, který jsem kdy pekla. Vlastně skoro vůbec nepeču, protože nemáme troubu. Ale jedno vám říct můžu. Tohle byl ten nejvíc hutnej, poctivej a nesuchej mrkváč, který jsem kdy měla a rozhodně ho budu péct častěji furt! Příprava je nesmírně jednoduchá, nemůžete to nikdo v žádném kroku zkazit. Ingredience nejsou nijak nedostupné, takže ho můžete upéct už dneska.

Upozorňuju, že narozdíl od všech food blogerek, jsem ten dort hezký neměla (:D přídám fotku na konec článku). Ale věřte mi, na chuti to vůbec nevadí. Budu ráda, když mi budete posílám vaše (určitě o dost krásnější) mrkváče a teď už hurá na recept.

mrkvový dort

Na korpus budete potřebovat:

Mokré ingredience:

  • 100g hnědého cukru (ano, cukr se počítá jako mokrá ingredience)
  • 150g bílého cukru
  • 4 celá vajíčka
  • 100g másla, rozpuštěného (né horkého)
  • 1 lžíci vanilkové pasty
  • malé balení řeckého jogurtu (použila jsem 140g  kelímek)
  • půlka plechovky konzervovaného ananasu (půlku šťávy a půlku kousků ananasu, je to cca 230g)

Suché ingredience

  • 110g špaldové mouky
  • 110g hladké mouky
  • lžička skořice
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Dále ještě budete potřebovat:

  • 5 středních mrkví, nastrouhaných, n
  • 100g pekanových ořechů, opražených na pánvi (bez oleje, na sucho)
  • rozinky 50g (než je do těsta vhodíte, lehce je promíchejte v mističce se lžičkou mouky, neměly by se tak při pečení propadnout na dno korpusu)

Ingredience na krém:

  • balení (250g) mascarpone
  • 120g změklého másla (cca hodinu vyndané z ledničky)
  • lžička vanilkové pasty
  • moučkový cukr (dávkovala jsem po lžících podle chuti)
  • lžíce javorového sirupu
  • špetka soli
  • 70ml 30% šlehačky
  • 100g na sucho opražených pekanových ořechů, které nožem nebo ve food procesoru nasekáme hodně na jemno.

Postup:

  1. Nejdříve ve velké míse ručním mixérem smíchejte mokré přísady. V další misce suché, ať se hezky promísí.
  2. Poté vmíchejte suché do mokrých a lehce špachtlí zapracujte dohromady. Buďte k těstu opatrní, nechceme ho míchat moc. Soda s práškem na pečení by pak špatně fungovaly. Stačí jen aby byly směsi pořádně spojené a nikde suchá mouka. (To platí i u lívanců a jiných těst.)
  3. Na konec ještě opatrněji vmíchejte ořechy, rozinky a mrkev.
  4. Těsto jsem si rozdělila na dvě části a pekla v pečence/remosce 30-40 minut. Vy ho v troubě pečte stejnou dobu na 180 stupňů. Anebo dokud špejli nevytáhnete suchou.
  5. Korpusy nechte úplně vychladnout, až pak spojujte krémem. Ten připravíte takhle:

Postup krému:

  1. Změklé máslo nakrájíme na menší kousky do velké mísy a ručním mixérém společně s mascarpone vyšleháme v jednotný krém.
  2. Po lžících pak přidáváme moučkový cukr dokud nevznikne lesklý krém. Cukr jsem neodměřovala, chtěla jsem mít krém méně sladký, ale cca 4-5 lžic jsem přidala. Myslete na to, že na konci ještě budete pro chuť přidávat javorový sirup, který krém ještě trochu dosladí.
  3. Dále přisypeme najemno nasekané pekanové ořechy, lžíci javorového sirupu, špetku soli, vanilku a šlehačku. Vše pořádně rozmixujeme.
  4. Snažte se krém nesníst samotný.
  5. Půlku krému jsem dala mezi korpusy a zbytkem dala nahoru a kolem.

Koukejte, jak není suchej:

No a tady máte pro pobavení, jak nekulatej a nehranatej byl.

Budu se těšit na vaše dorty a ať hlavně chutná,

Domča

Write A Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..